Doet de alarmbelprocedure bij jou een belletje rinkelen?
De alarmbelprocedure is een juridisch mechanisme dat in België wordt gebruikt om vennootschappen te beschermen tegen dreigend faillissement of aanzienlijk verlies van kapitaal.

Wanneer?
Wanneer er zich in een vennootschap bepaalde problemen voordoen, is de alarmbelprocedure een een verplicht te volgen procedure. Die verplichting komt toe aan de bestuurders van de vennootschap.
Voor wie?
De alarmbelprocedure geldt voor vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid.
Waarom?
Het doel van de procedure is om de bestuurders van een vennootschap te dwingen om snel maatregelen te nemen wanneer zij merken dat de financiële situatie van de vennootschap verontrustend wordt of dat de waarde van het eigen vermogen van de vennootschap gevaar loopt.
Wat?
In de praktijk houdt de alarmbelprocedure in dat de bestuurders van een vennootschap de aandeelhouders moeten waarschuwen wanneer zij merken dat de waarde van het eigen vermogen van de vennootschap dreigt te dalen tot minder dan de helft van het maatschappelijk kapitaal. De bestuurders moeten deze waarschuwing doen binnen een periode van 30 dagen.
Wat als zij dit niet doen?
Als zij geen maatregelen nemen, zoals bijvoorbeeld extra kapitaal inbrengen of de activa van de vennootschap verkopen, zal de vennootschap failliet gaan. De bestuurders van een vennootschap kunnen zelfs persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade als zij de alarmbelprocedure niet correct hebben gevolgd.